El projecte MANIFESTO ha estat guanyador d'una de les Beques de Recerca convocades per la Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya.
Gràcies a aquesta beca es podrà portar a terme tot el procés previ de recerca i conceptualització del projecte.
Totes les creacions escèniques contenen, segons el meu punt de vista, soterrat o explícit, algun tipus de manifest. Sovint, les creadores i els creadors, intentem que les nostres idees o els nostres desitjos passin desapercebuts, o es camuflin darrera una ficció. Volem formular i expressar opinions, pensaments i necessitats però sense que sen’s noti massa. Ens fa por que si ho fem explícitament, les nostres creacions siguin acusades de demagògiques, polítiques, o que sen’s acusi a nosaltres de voler buscar “adhesions” o detractors entre el nostre públic, de comulgar per a convençuts o de ser conspiranoics.
Amb el projecte MANIFESTO, la meva idea és estudiar el concepte de MANIFEST i posar-lo, sense complexes, al centre d’una creació escènica.
L’objecte de la meva recerca és el concepte de MANIFEST, el seu possible lligam amb les arts escèniques, i en com la comunitat d’un territori determinat pot apoderar-se del manifest i de l’escenari per a transformar la realitat local i global, i com aquest manifest escènic generat comunitàriament necessita de l’espai públic per aconseguir desenvolupar la seva màxima potencialitat.
El resultat d’aquesta recerca culminarà en dos “objectes”:
1- Assaig escrit titolat: EL MANIFEST I LA SEVA EXPRESSIÓ EN LES ARTS ESCÈNIQUES / MANIFESTO (un projecte de creació escènica en un territori i amb la seva comunitat)
2- Un espectacle creat en un territori (Tàrrega) i amb la seva comunitat i que es mostrarà dins la Fira de Teatre de Tàrrega 2022. (Pendent d’aprovació per part de Fira Tàrrega que ja tenen el projecte presentat a la convocatòria de Suport a la Creació 2021-2022).
L’objectiu principal d’aquesta recerca és generar una fórmula de treball que pugui ser aplicable a la creació artística en un territori i amb la seva comunitat per a generar un esdeveniment escènic que pugui ser mostrat a l’espai públic i tingui una repercussió social transformadora.
El primer objectiu secundari és oferir a la comunitat artística unes bases per a fer servir el manifest en les seves creacions, per a identificar quins manifestps hi ha en la seva obra.
El segon objectiu secundari és generar un espai de discussió dins del sector de la creació cultural i artística entorn a la necessitat o no de contenir discurs, manifest, en les nostres obres.
Les idees a desenvolupar es definiran en la mesura en que sigui capaç de respondre a les següents preguntes:
Què és un manifest?
Un cop escrit, a qui li pertany el manifest?
Quina és la necessitat d’escriure un manifest avui dia?
Necessitem els manifestos per a generar idees o per a expressar idees?
L’escriptura d’un manifest genera comunitat?
Com s’ha d’encarar l’escriptura d’un manifest per a fugir dels llocs comuns i per a que sigui veritablement transformador?
Pot un manifest ser la base d’una Creació escènica?
Aquesta creació necessita l’espai públic per a explotar la seva màxima potencialitat?
Quina és la potencialitat transoformadora de l’art a l’espai públic?
Quina és la potencialitat transformadora dels projectes comunitaris dins la Creació artística?
Quina és la diferència entre performativitat i comunicació?
Comments