top of page
Search
 • Writer's pictureLali Álvarez Garriga

MANIFESTO guanya una de les Beques de Recerca de l'OSIC

El projecte MANIFESTO ha estat guanyador d'una de les Beques de Recerca convocades per la Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya.


Gràcies a aquesta beca es podrà portar a terme tot el procés previ de recerca i conceptualització del projecte.


Totes les creacions escèniques contenen, segons el meu punt de vista, soterrat o explícit, algun tipus de manifest. Sovint, les creadores i els creadors, intentem que les nostres idees o els nostres desitjos passin desapercebuts, o es camuflin darrera una ficció. Volem formular i expressar opinions, pensaments i necessitats però sense que sen’s noti massa. Ens fa por que si ho fem explícitament, les nostres creacions siguin acusades de demagògiques, polítiques, o que sen’s acusi a nosaltres de voler buscar “adhesions” o detractors entre el nostre públic, de comulgar per a convençuts o de ser conspiranoics.


Amb el projecte MANIFESTO, la meva idea és estudiar el concepte de MANIFEST i posar-lo, sense complexes, al centre d’una creació escènica.


L’objecte de la meva recerca és el concepte de MANIFEST, el seu possible lligam amb les arts escèniques, i en com la comunitat d’un territori determinat pot apoderar-se del manifest i de l’escenari per a transformar la realitat local i global, i com aquest manifest escènic generat comunitàriament necessita de l’espai públic per aconseguir desenvolupar la seva màxima potencialitat.


El resultat d’aquesta recerca culminarà en dos “objectes”:


1- Assaig escrit titolat: EL MANIFEST I LA SEVA EXPRESSIÓ EN LES ARTS ESCÈNIQUES / MANIFESTO (un projecte de creació escènica en un territori i amb la seva comunitat)


2- Un espectacle creat en un territori (Tàrrega) i amb la seva comunitat i que es mostrarà dins la Fira de Teatre de Tàrrega 2022. (Pendent d’aprovació per part de Fira Tàrrega que ja tenen el projecte presentat a la convocatòria de Suport a la Creació 2021-2022).


L’objectiu principal d’aquesta recerca és generar una fórmula de treball que pugui ser aplicable a la creació artística en un territori i amb la seva comunitat per a generar un esdeveniment escènic que pugui ser mostrat a l’espai públic i tingui una repercussió social transformadora.


El primer objectiu secundari és oferir a la comunitat artística unes bases per a fer servir el manifest en les seves creacions, per a identificar quins manifestps hi ha en la seva obra.


El segon objectiu secundari és generar un espai de discussió dins del sector de la creació cultural i artística entorn a la necessitat o no de contenir discurs, manifest, en les nostres obres.


Les idees a desenvolupar es definiran en la mesura en que sigui capaç de respondre a les següents preguntes:


 • Què és un manifest?

 • Un cop escrit, a qui li pertany el manifest?

 • Quina és la necessitat d’escriure un manifest avui dia?

 • Necessitem els manifestos per a generar idees o per a expressar idees?

 • L’escriptura d’un manifest genera comunitat?

 • Com s’ha d’encarar l’escriptura d’un manifest per a fugir dels llocs comuns i per a que sigui veritablement transformador?

 • Pot un manifest ser la base d’una Creació escènica?

 • Aquesta creació necessita l’espai públic per a explotar la seva màxima potencialitat?

 • Quina és la potencialitat transoformadora de l’art a l’espai públic?

 • Quina és la potencialitat transformadora dels projectes comunitaris dins la Creació artística?

 • Quina és la diferència entre performativitat i comunicació?

7 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page